NIEMIECKO – POLSKI KORPUS LEKSYKALNY
DLA STUDENTÓW WYDZIAŁU NAUK O ŻYWNOŚCI I RYBACTWA
KIERUNEK : TOWAROZNAWSTWO
1. | Abbau (m) | rozkład, rozpad |
2. | Abfall (m); -"e | odpad |
3. | abgebaut | rozłożony |
4. | absterben | obumrzeć, zamierać, usychać |
5. | Abwehrkörper (m); - | przeciwciało |
6. | Abwässer | ścieki |
7. | Aeroben | tlenowce |
8. | Algen | glony |
9. | Alkalität (f) | zasadowość |
10. | Aminosäuren | aminokwasy |
11. | an Mineralstoffmangel leiden | cierpieć na niedobór minerałów |
12. | Anaeroben | beztlenowce |
13. | Anbau (m) | uprawa |
14. | angemessen | stosowny, dostosowany, odpowiedni |
15. | Anspruch (m); -e | wymagania |
16. | Anstieg (m) | wzrost, podniesienie się |
17. | Anstrengung (f); -en | wysiłek, starania |
18. | Aromastoff (m); -e | substancja zapachowa |
19. | Art (f); -en | gatunek; sposób |
20. | Aufbau (m) | budowa, struktura; synteza |
21. | aufbewahren | przechowywać |
22. | Auftrag (m); -"e | zlecenie |
23. | ausgeschieden | wydzielony; wytrącony |
24. | ausnahmsweise | wyjątkowo |
25. | ausreichend | wystarczająco |
26. | Ausschuss (m) (nur Sg) | towar wybrakowany |
27. | Auster (f); -n | ostryga |
28. | auswechselbar | wymienny |
29. | Auswirkung (f); -en | skutek, następstwo, wpływ |
30. | Auβenkühlung (f) | chłodzenie zewnętrzne |
31. | Azidität (f) | kwasowość |
32. | beeinträchtigen | mieć niekorzystny wpływ |
33. | Begleiterscheinung (f); -en | zjawisko towarzyszące |
34. | Behälter (m); - | pojemnik, zbiornik |
35. | Besatzung (f) | zarybienie |
36. | Beschränkung (f); -en | ograniczenie |
37. | Bestandteil (m); -e | składnik |
38. | bevorzugen (A) | preferować |
39. | Bindegewebe (n) | tkanka łączna |
40. | Binnenfischerei (f) | rybołówstwo śródlądowe |
41. | Blutkreislauf (m) | krwiobieg |
42. | Brauereiindustrie (f) | przemysł browarniczy |
43. | Brennerei (f) | gorzelnia |
44. | Brutgewinnung (f) | pozyskiwanie wylęgu |
45. | computergesteuert | sterowany komputerowo |
46. | Differenz (f); -en | różnica |
47. | Drüsengewebe (n) | tkanka gruczołowa |
48. | eingefroren | zamrożony |
49. | eingesalzen | solony |
50. | einlegen | marynować |
51. | einschränken (A) | ograniczać |
52. | Einwegverpackung (f) | opakowanie bezzwrotne |
53. | Einzelhandel (m) | handel detaliczny |
54. | Einzelpackung (f); -en | opakowanie jednostkowe |
55. | Eiweiβ (n), Eiweiβstoff (m); -e | białko |
56. | enthalten | zawierać |
57. | Entseuchung (f) | odkażenie |
58. | Erbabweichung (f) | mutacja |
59. | erbbedingt | uwarunkowany genetycznie |
60. | Erbfaktor (m); -en , Gen (n); -e | gen |
61. | erhitzen | podgrzewać, rozgrzewać |
62. | Ernährung (f) | odżywianie |
63. | erneuert | unowocześniony |
64. | Ersatzmittel (n); - | substytut |
65. | Fangfähigkeit (f) | odławialność |
66. | Fangreuse (f); -n | więcierz |
67. | Faser (f); -n | włókno |
68. | Fehler (m); - | wada, brak |
69. | Fertigerzeugnis (n); -se | gotowy wyrób |
70. | Fertignahrung (f) | żywność wysokoprzetworzona |
71. | fettarm; fettreich | niskotłuszczowy; o dużej zawartości tłuszczu |
72. | Fettsäure (f); -n | kwas tłuszczowy |
73. | Fischaufzucht (f) | hodowla ryb |
74. | Fischaufzug (m); -"e | wyciąg do ładowania ryb |
75. | Fischbesatz (m) | obsada |
76. | Fischbestand (m) | rybostan |
77. | Fischblase (f) | pęcherz pławny |
78. | Fischbrut (f), Fischsetzlinge | narybek |
79. | Fischbrutanstalt (f); -en | wylęgarnia, zakład wylęgowy |
80. | Fischeibesammung (f) | zapłodnienie ikry |
81. | Fischeierbrütung (f) | inkubacja ikry |
82. | Fischereiwirtschaft (f) | gospodarka rybacka |
83. | Fischfalle (f); -n | narzędzie pułapkowe |
84. | Fischfertigfutter (n) | pasza granulowana dla ryb |
85. | Fischgrube (f); -n | łowisko |
86. | Fischkasten (m); -" | sadz |
87. | Fischkeimling (m); -e | zarodek |
88. | Fischköder (m); - | przynęta |
89. | Fischmilch (f) | mlecz |
90. | Fischschonzeit (f) | okres ochronny dla ryb |
91. | Fischschuppen | łuski |
92. | Fischschwarm (m); -"e | ławica |
93. | Fischsortieranlage (f); -n | urządzenie do sortowania ryb |
94. | Fischteich (m); -e | staw rybny |
95. | Fischtrocknerei (f) | suszarnia ryb |
96. | Fischzuchtbetrieb (m); -e | rybackie gospodarstwo hodowlane |
97. | Fleischkonsum (m) | spożycie mięsa |
98. | Fleischverarbeitungsindustrie (f) | przemysł mięsny |
99. | Flosse (f); -n | płetwa |
100. | Flüssigkeit (f); -en | płyn |
101. | Forschung (f); -en | badanie (naukowe) |
102. | Forschungsarbeit (f); -en | praca badawcza |
103. | Forschungsstätte (f); -n | instytut badawczy, stacja doświadczalna |
104. | Fortpflanzung (f) | rozmnażanie |
105. | Frischhaltung (f) | utrzymanie w świeżym stanie |
106. | Futter (n) | pasza, karma |
107. | Fütterung (f) | karmienie, żywienie |
108. | Garnele (f); -n | krewetka |
109 | Gärungsindustrie (f) | przemysł fermentacyjny |
110. | Gebühr (f); -en | opłata |
111. | geeignet sein zu | nadawać się do |
112. | gefährden (A) | zagrażać |
113. | Gefrierfleisch | mięso zamrożone |
114. | Gehalt (m) | zawartość |
115. | gekennzeichnet | oznaczony, oznakowany |
116. | genmanipuliert | modyfikowany genetycznie |
117. | Genussmittel | używki |
118. | gepökelt | peklowany |
119. | geräuchert | wędzony |
120. | gerinnen | krzepnąć, ścinać, zsiadać się |
121. | Geruch (m) | zapach |
122. | Gesamtverbrauch (m) | łączne spożycie |
123. | gesättigt; ungesättigt | nasycony; nienasycony |
124. | Gesetz (n); -e | ustawa |
125. | Gesetzgebung (f) | ustawodawstwo |
126. | gesundheitsschädlich | szkodliwe dla zdrowia |
127. | Getreideprodukte | produkty zbożowe |
128. | Gewebe (n); - | tkanka |
129. | Groβhandel (m) | handel hurtowy |
130. | Grundschleppnetz (n); -e | włok denny |
131. | Hackfrüchte | rośliny okopowe |
132. | Haltbarkeit (f) | trwałość |
133. | Haltung (f) | chów |
134. | Hefefabrik (f) | drożdżownia |
135. | herkömmlich | tradycyjny |
136. | Hochseefischerei (f) | połowy dalekomorskie |
137. | Hülsenpflanzen | rośliny strączkowe |
138. | Hygroskopizität (f) | higroskopijność |
139. | Imkereiprodukte | produkty pszczele |
140. | Impfung (f); -en | szczepienie |
141. | in Betrieb – auβer Betrieb sein | działać – być zepsutym |
142. | Käfighaltung (f) | chów klatkowy |
143. | Kältetechnik (f) | chłodnictwo |
144. | Keim (m); -e | zarazek; zarodek |
145. | keimfrei | jałowy, aseptyczny |
146. | Kennziffer (f); -n, | numer oznakowania, identyfikacyjny, kod |
147. | Kleinkörnerfrüchte | rośliny drobnoziarniste |
148. | Kohlenhydrate | węglowodany |
149. | krankheitsanfällig | podatny na choroby |
150. | Krankheitserreger (m); - | czynnik chorobotwórczy, patogen |
151. | Krankheitsprophylaxe (f) | zapobieganie chorobom |
152. | krankheitsresistent | odporny na choroby |
153. | krebserregend | rakotwórczy |
154. | Krustentiere | skorupiaki |
155. | Kühlhaus (n) | chłodnia (budynek) |
156. | Kühlmittel (n); - | chłodziwo |
157. | Kühlraum (m); -"e | chłodnia |
158. | Kühlung (f) | chłodzenie |
159. | lagerfähig | nadający się do przechowywania |
160. | lagerfest | dobrze przechowujący się |
161. | Lagerung (f) | przechowywanie |
162. | laufend | bieżący |
163. | Lebewesen (n); - | istota żyjąca, organizm |
164. | Leistungsfähigkeit (f) | wydajność |
165. | Lösung (f); -en | roztwór |
166. | Luftfeuchtigkeit (f) | wilgotność powietrza |
167. | Luftkühlung (f) | chłodzenie powietrzem |
168. | mälzen | słodować |
169. | Mälzerei (f) | słodownia |
170. | Mangelware (f); -n | towar deficytowy |
171. | Massenerkrankungen | masowe zachorowania |
172. | Mehrwegverpackung (f) | opakowanie zwrotne |
173. | Merkmal (n); -e | cecha |
174. | Milchsäurebakterien | bakterie kwasu mlekowego |
175. | mit geringem Fettanteil | z małą zawartością tłuszczu |
176. | Nachfrage (f) (nur Sg) | popyt, zapotrzebowanie |
177. | Nährboden (m) | pożywka |
178. | nahrhaft | pożywny |
179. | Nährstoff (m); -e | składnik pokarmowy |
180. | Nährstoffaneignung (f) | przyswajanie składników pokarmowych |
181. | Nahrungskette (f) | łańcuch pokarmowy |
182. | Nahrungsmittel, Lebensmittel | żywność, artykuły spożywcze |
183. | Nahrungssaft (m); -"e | sok trawienny |
184. | Nährwert (m) | wartość odżywcza |
185. | Naturkost (f) | zdrowa żywność |
186. | Nebenprodukte | produkty uboczne |
187. | Oberflächenkühlung (f) | chłodzenie powierzchniowe |
188. | Ölpflanzen | rośliny oleiste |
189. | Parasit (m); -en | pasożyt |
190. | Parasitenkunde (f) | parazytologia |
191. | Parasitenträger (m); - | nosiciel pasożytów |
192. | Patent (n); -e | patent |
193. | Pelztiere | zwierzęta futerkowe |
194. | Qualitätsbewertung (f) | ocena jakości |
195. | Qualitätsmanagement (n) | zarządzanie jakością |
196. | ranzig | zjełczały |
197. | Reagenz (n); -ien | odczynnik |
198. | Reagenzglas (n); -"er | probówka |
199. | reichhaltig, reichlich | obfity |
200. | Reiz (m); -e | bodziec |
201. | Risikofaktor (m); -en | czynnik ryzyka |
202. | Rogner (m); - | ikrzyca |
203. | Rohrzucker (m) | cukier trzcinowy |
204. | Rohstoff (m); -e | surowiec |
205. | rösten | prażyć |
206. | Rückstand (m); -"e | pozostałość, resztka |
207. | Saftigkeit (f) | soczystość |
208. | Salzlake (f) | solanka |
209. | Sammelverpackung (f) | opakowanie zbiorcze |
210. | Sauerstoff (m) | tlen |
211. | Schaden (m); -" | szkoda, uszkodzenie, strata |
212. | Schädlingsbekämpfung (f) | zwalczanie szkodników |
213. | Scherbrett (n); -er | rozpornica |
214. | Schimmel (m) | pleśń |
215. | schimmelhemmend | hamujący rozwój pleśni |
216. | schimmeln | pleśnieć |
217. | Schlachtung (f) | ubój |
218. | Schmetterlingsblütler | rośliny motylkowe |
219. | Schraubverschluss (m); -"e | zakrętka |
220. | schrumpfen | kurczyć, marszczyć się |
221. | schwanken | wahać się |
222. | senken (A) | obniżać |
223. | Skelettsystem (n) | układ kostny |
224. | Sonderanlage (f); -n | urządzenie specjalne |
225. | Sondergenehmigung (f); -en | specjalne zezwolenie |
226. | Sorte (f); -n | odmiana |
227. | Spitzentechnologie (f); -n | najnowsza technologia |
228. | Standfische | ryby niewędrowne |
229. | Stärke (f) | skrobia |
230. | steigern (A) | podwyższać, powodować wzrost |
231. | Stoffwechsel (m) (nur Sg) | przemiana materii |
232. | Teichbelüftung (f) | napowietrzanie stawu |
233. | Teichdüngung (f) | nawożenie stawu |
234. | Teichkalkung (f) | wapnowanie stawu |
235. | Teichwirtschaft (f) | gospodarstwo stawowe; gospodarka stawowa |
236. | thermostabil | stałocieplny |
237. | tiefgekühlt | zamrożony |
238. | Tiefkühlanlage (f); -n | urządzenie zamrażalnicze |
239. | Tiefkühlen (n) | chłodzenie do niskich temperatur; mrożenie |
240. | Tiefkühlkost (f) | mrożonka, produkt zamrożony |
241. | Tiefkühlraum (m) | mroźnia |
242. | Tiefkühltrocknung (f) | liofilizacja |
243. | übertragen, sich | przenosić się (choroba) |
244. | überwachen | nadzorować |
245. | Vakuumverpackung (f) | opakowanie próżniowe |
246. | veraltet | przestarzały |
247. | verarbeiten zu | przerabiać na |
248. | Verarbeitungsindustrie (f) | przemysł przetwórczy |
249. | Verbindung (f); -en | związek chemiczny |
250. | Verbraucher (m); - | konsument |
251. | Verbraucherschutz (m) | ochrona konsumenta |
252. | Verdauung (f) | trawienie |
253. | Verdauungssystem (n) | układ trawienny |
254. | verderben | psuć się |
255. | Verfahren (n), - | metoda, proces |
256. | Vergiftung(f); -en | zatrucie |
257. | Verlust (m); -e | strata |
258. | vermarkten | wprowadzać na rynek, uplasować produkt na rynku |
259. | vernichten | niszczyć |
260. | Verordnung (f); -en | rozporządzenie |
261. | versorgen mit | zaopatrywać w |
262. | Versuch (m); -e | doświadczenie, eksperyment |
263. | Versuchsanstalt (f); en | zakład doświadczalny |
264. | Versuchswirtschaft (f); -en | gospodarstwo doświadczalne |
265. | Vertrag (m); -"e | umowa |
266. | Vertrieb (m) (nur Sg) | zbyt, sprzedaż |
267. | verzehrfähig | nadający się do spożycia |
268. | Viviparie (f) | żyworodność |
269. | vorbeugen | zapobiegać |
270. | Vorgang (m); -"e , Prozess (m); -e | proces |
271. | Vorkühlung (f) | chłodzenie wstępne |
272. | vorläufig | przejściowy, tymczasowy |
273. | Vorrat (m); -"e | zapas, rezerwa |
274. | Vorrichtung (f); -en | urządzenie, przyrząd |
275. | Vorschrift (f); -en | przepis |
276. | Wachstum (m) | wzrost, rozwój, przyrost |
277. | Warenkunde (f) | towaroznawstwo |
278. | Wartung (f) | konserwacja |
279. | wasserdicht | wodoszczelny |
280. | Weichtiere | mięczaki |
281. | wesentlich | znaczący, istotny/istotnie |
282. | Wild (n), Wildfleisch (n) | dziczyzna |
283. | Winterung (f) | zimowanie |
284. | Wirbellose | bezkręgowce |
285. | Wirbeltiere | kręgowce |
286. | Witterungsbedingungen | warunki pogodowe |
287. | witterungsbeständig | odporny na działanie czynników atmosferycznych |
288. | witterungsempfindlich | wrażliwy na działanie czynników atmosferycznych |
289. | Zelle (f); -n | komórka |
290. | Zierfische | ryby ozdobne |
291. | Zoonose (f) | choroba odzwierzęca |
292. | Zucht (f) | hodowla |
293. | züchten | hodować |
294. | Zuchtrichtung (f) | kierunek hodowli |
295. | Zugfische | ryby wędrowne |
296. | Zusammenhang (m); -"e | związek z |
297. | Zusammensetzung (f) | skład |
298. | Zusammenstellung (f) | zestawienie |
299. | Zusatzstoff (m); -e | dodatek, domieszka, substancja pomocnicza |
300. | zweisömmeriger Fisch | kroczek |